Pratite nas

Nema proizvoda u Korpi.

VINARIJA Sokolov Zamak

Degustacija vinaDegustacija vina – kako i zašto mirisati vino

Degustacija vina – kako i zašto mirisati vino

Sada kada ste pogledali vino i zavrteli ga u čaši, postoji još samo jedan korak pre nego što ga popijete: a to je miris vina. Kad osetite miris vina, pripremate svoj mozak za vino koje ćete probati. Naš miris ima dubok uticaj na način na koji naš mozak obrađuje aromu. Ako želite da bolje shvatite koliko je dubok, držite se za nos, a zatim stavite jagodu u usta i počnite da žvaćete. Na pola puta kroz žvakanje otpustite nos. Odmah ćete primetiti koliko osetite jačinu ukusa uz čulo mirisa. Zbog toga je miris tako važan kada je u pitanju degustacija vina.

Vreme je da naučimo kako da osetimo miris vina! Kad želite da osetite miris vina, stavite nos sve do čaše i zatvorite oči – budite sigurni da ćete možda osećati glupo dok to radite, ali primetićete mnogo više mirisa na ovaj način – a zatim udahnite duboko. Dok mirišete vino, razmislite o tome koje mirise skupljate i imajte na umu da nema pogrešnih odgovora! Ako je belo vino, možda miriše na banane, limunovu koricu, ananas ili čak onaj miris koji vam je uvek u vazduhu kada idete na plažu.

Ako je crno vino, možete mirisati suve šljive, trešnje, jagode, paprike, šljive ili duvan. U obe situacije možete reći da samo mirise grožđe, i to je takođe sasvim u redu. Vaš mozak može pokupiti samo mirise koji su vam u pamćenju, što znači da su to mirisi koje ste mirisali pre ili koje često mirišete. Zbog toga bi deset ljudi moglo sedeti oko stola i mirisati isto vino i reći da mirišu na deset različitih stvari!

Sada kada smo svom mozgu dali nešto materijala za pripremu ukusa, želimo da utvrdimo da li skupljamo mirise koji bi mogli da signaliziraju da nešto nije u redu sa vinom (kao što je vino koje se pokvari). Pokvareno vino nije prijatno piti, pa ako osetite miris svega što podseća na mokre novine, plesan, vlažni podrum ili na stare vlažne krpe, postoji šansa da se vino pokvarilo. Ako niste sigurni, slobodno pitajte one koji piju sa vama, da li su osetili slične mirise i nikada nemojte da se bojite da pitate svog konobara šta misli, jer ako je boca zapušena, trebalo bi je zameniti. Dobro pravilo koje ovde treba imati na umu je da je jedini način na koji se vino može pokvariti ako je boca vina bila zatvorena stvarnom pravom plutom. Ako je umesto toga vino zatvoreno vijačinim poklopcem ili sintetičkom plastičnom plutom, nije moguće da će vino biti pokvareno.

Sada kada ste spremni da vino ocenite za bilo kakve nepravilnosti, naučili kako da ga mirišete i pripremili svoje ukusne pupoljke, sledeći korak je pijuckanje!

Beška, Srbija / Osnovano 2010'

Vinarija „Sokolov zamak“ je porodična vinarija smeštena na južnim padinama Fruške gore u Beški. Naši vinogradi, površine od oko 70 hektara, u jutarnjim satima su najosunčaniji, što im daje posebnu aromu, pun ukus i tračak sunca zarobljenog u čaši. Budite deo naše porodice, dođite da zajedno slušamo vinograde kako rastu.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vinarija Sokolov Zamak Pratite nas na Instagramu

Sva prava zadržana VINARIJA Sokolov Zamak