Pratite nas

Nema proizvoda u Korpi.

VINARIJA Sokolov Zamak

Degustacija vinaDegustacija vina – kako zavrteti čašu vina

Degustacija vina – kako zavrteti čašu vina

Nakon što ste pogledali vino u svojoj čaši i utvrdili značaj boja, sledeći korak u degustaciji je da se vino promeša. Svako ima svoju jedinstvenu tehniku kako vrti vino u čaši i to je u redu. Neki ljudi ostavljaju dno čaše vina čvrsto na stolu i prave samo nekoliko krugova s bazom, dok drugi vole da vinsku čašu podignu i da malo zamahuju zglobom, stvarajući tako male krugove u vazduhu.

Na kraju, drugi vole da budu izuzetno upečatljivi sa vrtenjem vina u čaši, praveći veličanstvene pokrete (preporučujemo da izbegnete ovu poslednju vrstu vrtenja vina – to se može smatrati neozbiljnim ljudima oko vas).

Bez obzira na način na koji ste zavrteli čašu vina, vaša tehnika dostiže važan naredni korak u procesu degustacije: unošenje više kiseonika u vino. Kiseonik je prijatelj i neprijatelj vina. U početku je kiseonik zaista dobar za vino jer čim vino naiđe na kiseonik, ono počne da se razgrađuje, što većina ljudi naziva „otvaranjem“ vina. Kako se vino otvara, odaje aromu i takođe omekšava, što je dobro.

Ali ako pustite vino da predugo odstoji u čaši koja je izložena kiseoniku, recimo preko noći, kiseonik će dovesti do toga da vino u potpunosti oksidira, uništiti ga i ostaviti ga sa neprijatnim ukusom koji može biti ravan, pa čak i gorak.

Ako želite da vežbate da zavrtite čašom, sipajte malo vode u čašu za vino i isprobajte različite tehnike, vrtite vodom oko 5 – 10 sekundi. Volimo da koristimo vodu za vežbanje, jer nam pomaže da izbegnemo mrlje ako vam se isprva prelije malo vina iz čaše. Jednom kada uvežbate ovaj korak degustacije, verovatno ćete uhvatiti sebe kako vrtite sve vrste pića iz navike! Sada kada ste stručnjak za vrtenje vina u čaši, vreme je da naučite kako da osetite miris.

Beška, Srbija / Osnovano 2010'

Vinarija „Sokolov zamak“ je porodična vinarija smeštena na južnim padinama Fruške gore u Beški. Naši vinogradi, površine od oko 70 hektara, u jutarnjim satima su najosunčaniji, što im daje posebnu aromu, pun ukus i tračak sunca zarobljenog u čaši. Budite deo naše porodice, dođite da zajedno slušamo vinograde kako rastu.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *