Pratite nas

Nema proizvoda u Korpi.

VINARIJA Sokolov Zamak

Serviranje vinaRazličite čaše za različita vina?

Različite čaše za različita vina?

Ako ste nedavno bili u kupovini po novu staklenu kolekciju, definitivno ste naišli na ogromnu raznolikost stilova i oblika koje možete birati. Postoji čaša vina za svaki stil vina koji biste ikada poželeli da popijete – čaša specifična za Bordeaux, jedna za Pinot Noir, druga za Chardonnay i dalje.

U stvari, izbori su toliko brojni da se verovatno pitate da li vam je potrebna čaša za svako vino koje pijete. Kratak i jednostavan odgovor je ne. Iako će mnogi pokušati da vas uvere da ćete upotrebom savršene vrste čašnog stakla za određenu vrstu vina poboljšati iskustvo pijenja, ipak se sa tim ne moramo složiti. Čaša vina će imati ukus jednako dobar u čaši stvorenoj posebno za to vino kao i u standardnoj čaši za vina. Vino je najvažnije, a ne čaša.

Pa zašto postoji toliko različitih vrsta staklenog posuđa? Marketing.

1973. godine, Claus Riedel iz kompanije za izradu stakla Riedel tražio je način da proda više čaša za vino i smislio je nov način: seriju Riedel Sommelier. Početni niz sastojao se od deset čaša različitog oblika za koje se smatralo da su idealna čaša za određenu vrstu vina.

Prema Riedel-u, specifičan oblik čaše pomogao bi vinskom piću da pokupi svaku aromu vina, a taj oblik bi takođe usmerio vino u određeni deo usta koji bi vam omogućio da to vino najbolje probate. Nakon oslobađanja čaša, prodaja je naglo skočila.

Međutim, 2004. godine, članak u časopisu Gourmet Magazine objavio je da studije u glavnim istraživačkim centrima u Evropi i Sjedinjenim Državama sugeriraju da su Riedeljeve tvrdnje naučno besmislice. Prema Lindi Bartoshuk sa Univerziteta Iale, „Vašem mozgu nije važno odakle dolazi ukus u vašim ustima, a istraživači to znaju već trideset godina.“ Dakle, iako su sve Riedelove čaše možda prelepe, sigurno vino koje degustirate neće biti bolje samo zato što koristite čašu Pinot noir da biste pili Pinot noir, umesto standardne čaše za vino.

Dakle, suština? Sačuvajte sebe anksioznosti. Mi verujemo da su svakom domu potrebne samo dve čaše za vino: set čaša za penušava vina i komplet svenamenskih čaša koje su sjajne i za crveno i za belo vino. Vinske čaše bez drške imaju drugačiji izgled, ali čaša vina sa drškom idealna je za degustaciju i služenje vina. To je zato što drška osigurava da vaša ruka ne mora dodirivati čašu koja bi ugrejala vino. Sa ovim tipom čaše je zabavnije nazdravljati. Živeli!

Beška, Srbija / Osnovano 2010'

Vinarija „Sokolov zamak“ je porodična vinarija smeštena na južnim padinama Fruške gore u Beški. Naši vinogradi, površine od oko 70 hektara, u jutarnjim satima su najosunčaniji, što im daje posebnu aromu, pun ukus i tračak sunca zarobljenog u čaši. Budite deo naše porodice, dođite da zajedno slušamo vinograde kako rastu.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vinarija Sokolov Zamak Pratite nas na Instagramu

Sva prava zadržana VINARIJA Sokolov Zamak