Prava temperatura za serviranje svake vrste vina
Da li posluživanje vina na određenim temperaturama utiče na ukus vina? Postoje li idealne temperature za serviranje različitih vrsta vina? Da, da! Znati koja vina se služe na kojim temperaturama je mnogo lakše nego što možda mislite. Ako trazite brz, elegantan način za merenje temperature vaših vina, možete nabaviti termometar za vino!
VODIČ ZA SERVIS ZA TEMPERATURU VINA
Razlog zbog kojeg pokušavamo da poslužimo vino na njihovim pravilnim temperaturama je taj što temperatura može dramatično uticati na miris i ukusvina. Serviranjem vina na njegovoj idealnoj temperaturi osiguravamo najbolje iskustvo. Evo tri opšta pravila koja bi trebalo da vam posluže:
PENUŠAVA VINA BI TREBALO DA SE SLUŽE LEDENO HLADNA – NA 3,5 DO 6,3° STEPENA
Volimo da stavimo šampanjac u zamrzivač na oko sat vremena pre nego što ga otvorimo – ali nemojte zaboraviti na to da možete izazvati eksploziju. Ako vam nedostaje vremena, možete bocu staviti u posudu za led na 30 minuta i dobiti slične rezultate. Ledeno hladna temperatura će učiniti da mehurići ostanu u svom obliku, a ne penasti. Nakon što otvorite bocu i sipate prvu čašu, otvorenu bocu trebalo bi staviti na led dok se cela boca ne rashladi na predviđenoj temperaturi.
BELA I ROSE VINA BI TREBALO DA SE SERVIRAJU HLADNA – NA 6,5 DO 14° STEPENI
Najbolji način da se ohlade bela i rose vina je da ga stavite u frižider odmah nakon kupovine; Međutim, ako kupite vino istog dana kada želite da ga popijete, ostavite ga u frižideru nekoliko sati ili ga možete staviti u zamrzivač na oko 30 minuta, ne duže od toga. To bi trebalo da bude trik! Nakon što otvorimo bocu i svakome sipamo prvu čašu, ne preferiramo da je stavljamo na led, jer se arome i karakter vina malo menjaju kako temperatura raste, što mi volimo.
CRVENA VINA BI TREBALO DA SE SLUŽE HLADNA – NA 15 DO 21° STEPENA
Najčešća zabluda s crvenim vinom je da je idealno da se poslužuje na sobnoj temperaturi, jer je zapravo služenje hladnog vina najbolji način da se uživa u njemu. Da bi se crveno ohladilo na odgovarajućoj temperaturu, volimo da ga stavimo u frižider sat vremena pre nego što ga poslužimo. Za brže rezultate, možete ga staviti u zamrzivač, ali na samo 15 minuta. Nakon otvaranja i dekantiranja ili sipanja prvih čaša, baš kao što je i sa belim i rose vinom, trebalo bi da vino ostavimo na stolu da se polako zagreje.
Postavite komentar