Pratite nas

Nema proizvoda u Korpi.

VINARIJA Sokolov Zamak

Vrste vina i grožđaBurgundy – Vodič po burgundskim vinima

Burgundy – Vodič po burgundskim vinima

Burgundija je naziv vinske regije u Francuskoj, međutim, većini nas je poznata po imenu ne zbog srednjoškolske geografije, već zbog toga što tako nazivamo poznato crveno i belo vino koje ovaj region proizvodi. Ova vina se smatraju najboljim koja se mogu kupiti, zbog čega su neka od najskupljih na svetu. Ukratko ćemo objasniti crveno-bele burgundije.

Crveno bordo vino je vino koje se proizvodi u Burgundiji u istočnoj Francuskoj koristeći 100% sortu grožđa Pinot Noir. Dakle, tako je, crvena Burgundija je samo Pinot Noir. U Burgundiji se proizvodi i beli, ali pošto je beli, pravi se 100% od sorte grožđa Chardonnay. To je to. Prilično jednostavno, zar ne? Tokom vekova, Burgundija je postala poznata po tome što je najbolja zemlja na svetu za proizvodnju i Pinot noir i Chardonnay. Dakle, sada kada smo shvatili da su i crvena Burgundija i bela Burgundija jednostavno druga imena za Pinot Noir i Chardonnay, razumemo šta ova vina čini draguljima od verzija Pinot Noir i Chardonnay iz drugih delova sveta.

Ono zbog čega su burgundska vina toliko posebna, jeste da je Burgundija više nego verovatno bilo koja druga vinska regija na svetu, u potpunosti pod uticajem svog terroira. Terroir je osećaj za mesto, znači da kada pijete vino, potpuno okusite region u kojem je vino napravljeno. Najjednostavnije, terroir je koncept da zemljište na kojem se uzgaja grožđe daje jedinstven kvalitet koji je specifičan za taj pojedinačni vinograd.

Tokom vekova, Burgundija je postala poznata po tome što je najbolja zemlja na svetu za proizvodnju i Pinot Noir i Chardonnay, i upravo su zbog toga burgundska vina dobila takvo priznanje. U stvari, smatra se da je kvalitet zemlje toliko važan za stvaranje crveno-belih Burgundija, da se u regiji Burgundije vinogradi klasifikuju na četiri nivoa, zavisno od toga koliko se veruje da je nečije zemljište za uzgoj grožđa.

Kada kupujete bocu Burgundije, na boci će biti jedna od ove četiri klasifikacije:

Grand Cru – Ova klasifikacija rezervisana je za najbolje vinograde. Samo oko 2% svih vinograda u Burgundiji dobija ovu klasifikaciju. Vina sa ovom klasifikacijom ostvaruju najviše cene i agresivno ih traže kolekcionari vina.

Premier Cru – Ova vina proizvedena su iz vinograda koji se još uvek smatraju odličnim kvalitetom, ali su samo na korak ispod Grand Cru-a. Ovi vinogradi čine oko 12 % svih vinograda u Burgundiji i mogu da daju i vina koja su prilično skupa.

Seoska vina – Ovo su burgundije koje se proizvode od grožđa koje je dobijeno iz nekoliko vinograda u 1 od 42 sela Burgundije. Zna se da je to seosko vino jer će na boci biti označeno ime sela iz kojeg je grožđe. Ova vina čine 36% svih Burgundija. Vinogradi koji proizvode seoska vina mogu se nalaziti odmah pored vinograda koji su klasifikovani kao Premier ili Grand Cru, ali iz nekog razloga ne dobijaju istu klasifikaciju.

Regionalna vina – Konačno, regionalna vina se smatraju najnižim stepenom klasifikacije. To su vina koja nastaju iz kombinacije vinograda iz raznih sela Burgundije, za razliku od jednog sela poput seoskih vina. Kao takva, vina ove klasifikacije jednostavno će biti označena kao vino Bourgonea. Ova vina čine 50% svih vina proizvedenih u Burgundiji, a u ovoj klasifikaciji možete naći odlična vina.

Uz sve ove klasifikacije, ne možemo zaboraviti da su čak i na najnižem regionalnom nivou, sve to vina koja se proizvode u jednom od najboljih vinskih regiona na svetu. I crvena i bela Burgundija su vina po kojima su Pinot Noir i Chardonnay postali poznati, i u kojima vredi uživati bez obzira na nivo klasifikacije.

Beška, Srbija / Osnovano 2010'

Vinarija „Sokolov zamak“ je porodična vinarija smeštena na južnim padinama Fruške gore u Beški. Naši vinogradi, površine od oko 70 hektara, u jutarnjim satima su najosunčaniji, što im daje posebnu aromu, pun ukus i tračak sunca zarobljenog u čaši. Budite deo naše porodice, dođite da zajedno slušamo vinograde kako rastu.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vinarija Sokolov Zamak Pratite nas na Instagramu

Sva prava zadržana VINARIJA Sokolov Zamak