Pratite nas

Nema proizvoda u Korpi.

VINARIJA Sokolov Zamak

Serviranje vinaZašto i kada dekantiramo vino

Zašto i kada dekantiramo vino

Dekantiranje se pre svega koristi kako bi se vino odvojilo od taloga koji se javlja nakon dugog odležavanja vina. Međutim, koristi se i kod vina bez taloga, tj. mlađih vina. Verovatno je da u vašoj kući imate dekanter za vino, ali ne znate kada ili kako to treba da koristite. Ili, po tom pitanju, zašto biste to uopšte želeli.

Dekantiranje se izvodi vrlo jednostavno laganim presipanjem vina iz buteljke u dekanter. Iako na tržištu postoji puno fantastičnih dekantera, sve što vam je potrebno je još jedna prazna posuda. Igrali smo se sa plastičnim bokalima, teglicama, čak i drugim praznim bocama. Svi dobro završe posao, iako možda ne izgledaju tako lepo.

Razlog zašto dekantirate vino je taj da mu dozvolite da dođe u veći kontakt sa kiseonikom. Kiseonik tokom početnog kontakta sa vinom može biti veoma koristan, pojačavajući ukus vina i omekšavajući ga. Ne dozvolite nikome da vam kaže da možete dekantirati samo određene vrste vina, bilo koje vino, i belo i crveno, može se dekantirati. Teško da postoji vino koje je postaje gore od dekantiranja, tako da je naše pravilo, ako želite da dekantirate vino, učinite to, čak i ako ga samo dekantirate jer mislite da izgleda lepše u dekanteru.

Dekantiranje je takođe odličan trik kako bi ste se osigurali da će se vino svideti svim vašim gostima.

Kontakt vina koje on ima sa vazduhom zaokružuje vino i čini ga prijatnijim ukusom većini ljudi, još ako imate lep dekanter, izgleda prilično lepše kada stoji na stolu pre nego što ga poslužite. Setite se da okusimo svojim očima onoliko koliko i nosom i jezicima. Da biste dekantirali vino, sipajte vino iz njegove boce u posudu za dekantiranje 15 do 20 minuta pre nego što ga želite servirati, i ostavite ga da stoji, a zatim ga servirajte.

U poslednje vreme na tržište je stiglo mnoštvo „hiperdekantnih“ aeratora i naprava za proizvodnju vina koji tvrde da postižu još bolje rezultate od tradicionalnih metoda. Tokom dekantiranja dolazi do aeracije vina tj. njegovog prozračivanja, čim se odstranjuju teži mirisi nastali tokom dugog odležavanja vina.

Za dekantiranje se preporučuju crvena vina, ali i bela vina se mogu dekantirati, mada njima takav proces nije neophodan. Ukoliko smatrate da je određeno vino kiselo, dekantiranje će ukus učiniti prijatnijim.
Srećno i živeli!

Beška, Srbija / Osnovano 2010'

Vinarija „Sokolov zamak“ je porodična vinarija smeštena na južnim padinama Fruške gore u Beški. Naši vinogradi, površine od oko 70 hektara, u jutarnjim satima su najosunčaniji, što im daje posebnu aromu, pun ukus i tračak sunca zarobljenog u čaši. Budite deo naše porodice, dođite da zajedno slušamo vinograde kako rastu.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vinarija Sokolov Zamak Pratite nas na Instagramu

Sva prava zadržana VINARIJA Sokolov Zamak