Pratite nas

Nema proizvoda u Korpi.

VINARIJA Sokolov Zamak

Vrste vina i grožđaChardonnay – Vodič za belo vino

Chardonnay – Vodič za belo vino

Chardonnay je najpopularnije belo vino na svetu, a u poslednje vreme je postalo i vino mnogih podneblja. Putujte u bilo koji vinski region na svetu i tamo ćete pronaći bar jedan vinograd koji raste u Chardonnay. To je vino koje može biti jednostavno ili kraljevsko, može odležavati nekoliko godina ili se može odmah konzumirati. Pa kako je Chardonnay postao toliko popularan i zašto je u poslednje vreme dobio pomalo lošu reputaciju?

Chardonnay je rođen u burgundskom regionu Francuske, gde je poznat kao Beli Burgundi, i upravo tamo je vino steklo veliko priznanje zbog svoje elegancije. Ubrzo nakon porasta popularnosti Chardonnay, vinari u Šampanju su počeli da uzgajaju i grožđe, koristeći ga kao dominantan sastojak svojih penušavih vina. Iako je uzgajan u istoj zemlji, grožđe Chardonnay poprimilo je sasvim drugačije karakteristike u Šampanju nego one u Burgundiji. Vinari su počeli da shvataju da grožđe ima jedinstvenu sposobnost da zaista utelovljuje terroir, region i područje u kojem se uzgaja vino. Nema dva mesta na kojima Chardonnay raste i proizvodi potpuno isto vino, ali svaki region smatra da ga je relativno lako uzgajati. Ovo otkriće je ono što je pomoglo da se grožđe brzo proširi svetom.

Kako se grožđe širilo, vinari su otkrili da će topla klima stvoriti Chardonnay grožđe koje je bilo zrelo i puno tropskih ukusa, dok je u hladnijim klimama grožđe imalo arome jabuke kao i zemljane jesenske arome poput gljiva i miris opalog lišća.

Uz mnoštvo različitih Chardonnay koje se mogu proizvesti širom sveta, degustatori vina bukvalno imaju Chardonnay za svako godišnje doba i prilike. Ova svetska sorta omogućava da Chardonnay izuzetno dobro napreduje sam tokom leta ili napolju, odležavajući napolju ili čak u hladnim zimskim noćima. U Kaliforniji tokom 80-ih i 90-ih, vinari masovno počinju da koriste hrastovu burad za Chardonnay.

Dakle, ako je Chardonnay toliko svestran, šta je onda uzrokovalo da vino dobije lošu reputaciju poslednjih godina? Jedna reč: hrast. Osim što su vinari otkrili koliko je grožđe bilo prilagodljivo u različitim regionima sveta, otkrili su i da je neverovatno reagovao na starenje u hrastu. Kratko odležavanje u hrastu za Chardonnay je vrlo dobra stvar – stvara bujan osećaj u ustima koji očekujemo od burgundskog Chardonnay i daje nam samo poljubac vanile. Problem je u tome što ako vino odleži u hrastu, mogu se dogoditi i loše stvari.

U Kaliforniji tokom 80-ih i 90-ih, vinari, posebno masovno tržište, počeli su da greše zbog hrasta. Opredeljujući se za ono što su mislili da je želja Amerikanaca a to je hrast, hrast i još više hrasta, prevladao je hrast u odnosu na Chardonnay i stvorili su ono što je postalo poznato kao bombe od maslaca, belo vino koje je bukvalno imalo okus kao tečni puter u boci. Ovo je isključilo mnoga vina i nateralo mnoge da kažu da ne vole Chardonnay, ali to ne bi trebalo biti slučaj sa svima!

Praksa prekomernog degustiranja Chardonnay prilično je prestala širom sveta, a većina vinara sada žele da njihov Chardonnay odleži kratko u hrastu vraćajući se nasleđu francuskih burgundijskih vinara. Kako je rečeno, dobar način da izbegnete tečno vino od maslaca je jednostavno izbegavanje Chardonnay koji pravi bilo koji od svetskih mega-proizvođača, koji u osnovi prodaju vina za manje od 10 dolara po boci, koristeći hrast kako bi prikrio loše kvalitete ploda. Drugi način je da jednostavno kupite običan Chardonnay.

Beška, Srbija / Osnovano 2010'

Vinarija „Sokolov zamak“ je porodična vinarija smeštena na južnim padinama Fruške gore u Beški. Naši vinogradi, površine od oko 70 hektara, u jutarnjim satima su najosunčaniji, što im daje posebnu aromu, pun ukus i tračak sunca zarobljenog u čaši. Budite deo naše porodice, dođite da zajedno slušamo vinograde kako rastu.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vinarija Sokolov Zamak Pratite nas na Instagramu

Sva prava zadržana VINARIJA Sokolov Zamak