Pratite nas

Nema proizvoda u Korpi.

VINARIJA Sokolov Zamak

Degustacija vinaKako vino ima toliko različitih ukusa?

Kako vino ima toliko različitih ukusa?

Postoji jedno pitanje koje se mnogo puta postavlja – zašto vina imaju ukus i miris poput toliko različitih stvari, a ne samo grožđa?

Što više pijete vino, sve više počinjete primećivati suptilne ukuse poput vanile, začina, duvana, tropskog voća ili čak okeanskog vazduha. Znamo da vinar zapravo ne dodaje začine ili morsku vodu u vino, pa kako onda vino na kraju nasleđuje te ukuse?

Grožđe je neverovatno upečatljivo, ali i nežno voće. Svaka odluka koju vinar donosi u toku procesa, od kako i gde se uzgaja grožđe, do onoga što im se dogodi nakon soka, utiče na to kakav vino na kraju ima ukus i miris.

Znamo da vinar zapravo ne dodaje začine ili morsku vodu u vino, pa kako onda vino na kraju nasleđuje te ukuse?

Među vinarima se kaže da najbolje vino počinje u vinogradu. Dobar uzgoj izjednačava se s odličnim vinom, a upravo u ovoj fazi grožđe prvi put dolazi u kontakt sa elementima koji mogu uticati na njegove krajnje karakteristike. Mnogi su insekti važni za zdravlje grožđa, ali verovatno ni jedan nije važniji od pčela. Dok grožđe raste u vinogradu okruženom biljkama poput divljih biljaka, cveća i trava, pčele lete oko vinograda distribuirajući polen, a kako grožđe sazreva apsorbuje suptilne karakteristike ukusa iz ovih biljaka.

Elementi poput vazduha takođe mogu imati uticaja na ukus grožđa kako raste. U mnogim regionima sveta, kao što su Španija i Grčka, veliki deo belog vina uzgaja se na liticama koje gledaju na more. Dok se talasi urušavaju u stene i prskaju slanu vodu u vazduh, slani vazduh grožđem apsorbuje kako sazreva, dodajući ukus minerala grožđu koje može imati ukus i miris poput svežeg morskog vetra.

Nakon prelaska grožđa iz vinograda u podrum, svaka odluka koju vinar donosi ima uticaj na ukupan ukus. Kako vinski proizvođač odabere presovanje grožđa, želi li držati fermentirani sok u čeliku ili hrastu, i koliko dugo vinski vinograd dozvoljava da vino odleži u tim posudama, pomažući u pružanju jedinstvenih ukusa i mirisa u vino.

S obzirom na to da svi ovi faktori utiču na ukupan ukus i miris vina, nije čudo što mnogi od nas osete različite karakteristike prilikom degustacije i mirisa istog vina. To je jedna od stvari zbog kojih je ispijanje vina toliko zabavno.

Izbor je vaš

Beška, Srbija / Osnovano 2010'

Vinarija „Sokolov zamak“ je porodična vinarija smeštena na južnim padinama Fruške gore u Beški. Naši vinogradi, površine od oko 70 hektara, u jutarnjim satima su najosunčaniji, što im daje posebnu aromu, pun ukus i tračak sunca zarobljenog u čaši. Budite deo naše porodice, dođite da zajedno slušamo vinograde kako rastu.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vinarija Sokolov Zamak Pratite nas na Instagramu

Sva prava zadržana VINARIJA Sokolov Zamak