Pratite nas

Nema proizvoda u Korpi.

Istorija

Vinarija Sokolov Zamak

Više od istine

O nama ...
Istorija

Postoji verovanje da je fruškogorsko vinogorje nastalo zahvaljujući rimskom imperatoru Marku Aureliju Probu. On za vreme Rimske imperije provodi šest godina u Sremu, gde na Fruškoj gori ostavlja svoj neizbrisiv trag, jer je prvi koji je tu posadio vinovu lozu.

Iz južne Italije ili Grčke je u periodu između 276. i 282. godine doneo vinovu lozu koju je posadio negde u okolini Divoša, na jugozapadnim padinama Fruške gore.

Dosta kasnije, negde oko 1235. godine u Srem stižu francuski monasi iz Šampanje, cisterciti, koji takođe donose vinovu lozu i sade je, a koja se primila i više nego uspešno. U čitavom srednjem veku, sve do turskih osvajanja fruškogorsko vinogorje imalo je prema mnogim istorijskim izvorima, najbolje vino srednjovekovne Ugarske.

U 18. veku, kada je usledio kulturni, politički i privredni procvat Sremskih Karlovaca, vino i vinogradarstvo je beležilo svoje uspehe. Polovinom 18. veka pod vinovom lozom bilo je oko 2.500 jutara samo u ataru Karlovaca. Bermet i Ausbruch bili su ono najbolje što se nudilo od karlovačkih vina, po čemu je i danas ta regija poznata.

Neki drugi istorijski izvori odgovorno tvrde da je carica Marija Terezija obožavala karlovački Bermet koji se služio i na jedinoj plovidbi najpoznatijeg broda svih vremena “Titanika”.

Vinarija Sokolov Zamak Pratite nas na Instagramu

Sva prava zadržana VINARIJA Sokolov Zamak