Pratite nas

Nema proizvoda u Korpi.

Naša priča

Naša priča

Snovi, nadanja, rad i novi ciljevi

Vinograd je posađen 2010. godine, ali naša porodična priča počinje još davne 1951. godine. Naime, deda Miškan se sa svojom porodicom preselio iz malog mesta u Hercegovini na ovo imanje. Nekada je ovo bila zadruga u kojoj su mnoge porodice pronašle dom. Dom je ostao, vinogradi su ponovo posađeni, a porodica je na okupu.

Tradicija našim vinogradima daje korene, a inovacije koje uvodimo svake godine daju prostor našim vinogradima da rastu. Vinogradi su nastali od kvalitetnih internacionalnih sorti: Šardone, Muskat, Kabernet Sovinjon, Marselan i Merlo, ali naša ideja je i da posadimo domaći sortu julski Muskat (Đenđeš) kako bismo uspeli da ukombinujemo najbolje od tradicionalnih i internacionalnih ukusa.

Imamo viziju da Vinarija “Sokolov zamak” treba da vrati autentičan sjaj ne samo vinogradima i vinima već i sremskom gostoprimstvu tako da se u novim okvirima čuva tradicija koja potiče još iz XV veka. Naročito je značajan period od sredine XVII pa do XIX veka kada su šajkaši sa plemićkim povlasticama ovde imali značajnu ulogu u razvoju vinogradarstva i vinarstva. Oni su sa reke, iz šume i iz odbrambenog utvrđenja štitili područje Istočnog Srema.

Bavili su se vinogradarstvom i vinarstvom i lovili brojnu divljač u okolini – gde se u prestižnom lovu na konjima koristio i soko. Obnova ovih vrednosti od početka je oslonac u uspostavljanju koncepta Vinskog hotela, restorana, vinarije i destilerije „Sokolov zamak”.

Kako bismo ovu viziju ostvarili pored postojećeg objekta za preradu i skladištenje vina, u naselju Beška u okviru naših vinograda, u toku je faza izgradnje Vinskog mini-hotela sa salom za degustaciju. U ovom jedinstvenom ambijentu pored vina i lokalnih proizvoda iz naše ponude gostima će biti dostupna i usluga smeštaja prilagođena njihovim individualnim potrebama. Vinski mini-hotel treba da bude utočište u srcu vinograda okruženo čempresima i da svojim pejzažom unosi dašak južnjačke topline u sremski ambijent kao što su to ovde nekada činili šajkaši pretežno iz Vojke sa vetrenjačama – mlinovima.

Pri vedrom danu vidik doseže do Novog Sada i Beograda, a Dunav svakim danom protiče kraj vinograda. Želimo da na ovom mestu imamo zaokruženu proizvodnju, gde ćete moći da probate proizvode koje potiču sa ovog podnevlja, da uživate u pogledu i miru. 2020. danas, naš vinograd ima oko 350.000 posađenih čokota na ukupnoj površini od oko 70 hektara.

d

2020

Radom do naših ciljeva

Danas, naš vinograd ima oko 350.000 posađenih čokota na ukupnoj površini od oko 70 hektara.

2019

Tradicionalne vrednosti

U junu 2019. godine posađano je 10,70 hektara Chardonnay, Moscato de Hamburgo i Pinot noir.

d

2018

Nove sorte i čokoti

U maju 2018. godine posađano je 13,02 hektara Chardonnay.

2013

Zasađeni novi čokoti

U martu 2013. godine posađano je 2,14 hektara Arinarnoa.

d

2010

Naši počeci

U junu 2010. godine posađeno je 43,73 hektara Chardonnay, Moscato bianco, Moscato giallo, Aleatico, Moscato rosa, Pinot noir, Marselan, Cabernet sauvignon i Merlot.

1951

Naša priča

Vinograd je posađen 2010. godine, ali naša porodična priča počinje još davne 1951. godine. Naime, deda Miškan se sa svojom porodicom preselio iz malog mesta u Hercegovini na ovo imanje. Nekada je ovo bila zadruga u kojoj su mnoge porodice pronašle dom. Dom je ostao, vinogradi su ponovo posađeni, a porodica je na okupu.

Vinarija „Sokolov zamak“ je porodična vinarija smeštena na južnim padinama Fruške gore u Beški. Naši vinogradi, površine od oko 70 hektara, u jutarnjim satima su najosunčaniji, što im daje posebnu aromu, pun ukus i tračak sunca zarobljenog u čaši. Budite deo naše porodice, dođite da slušamo vinograde kako rastu …

Vinarija Sokolov Zamak Pratite nas na Instagramu

Sva prava zadržana VINARIJA Sokolov Zamak